SAKO-gevär är frukten av ett gott samarbete

Finländska Sako Oy är en av världens mest kända vapentillverkare. Det nästan hundraåriga företagets starka jakt- och sportskyttevarumärken är resultatet av passion och kunnigt folk. Kontino har länge varit Sakos samarbetspartner och råvaruleverantör. Kontino förser Sako med stålstänger av hög kvalitet för SAKO-gevär.

 

 

Sako, som har verksamhet i Hausjärvi och Riihimäki, tillverkar repetergevär för jägare och entusiaster samt för myndigheter och militära organisationer. 98 procent av vapnen exporteras, främst till Nordamerika, Australien, Nya Zeeland och Europa.

 

”Sakos kunder uppskattar kvalitet. Det är viktigt för oss att kunderna som köper Sako-gevär vet att de får ett äkta kvalitetsvapen. Vapnet ska ha god precision och fungera säkert i olika förhållanden – oavsett om man jagar björn, hare eller fågel”, berättar Heikki Pitkänen, inköpschef för gevärstillverkningen.

 

Sakos kvalitet är ett resultat av både den egna personalens och leverantörernas yrkeskompetens. En grundläggande faktor är kvalitetsstål som efter många steg och avancerade processer blir till en uppskattad kvalitetsprodukt.

 

 

Samarbete och kompetens i rätt tid

 

Kontino levererar måttanpassade runda stålstänger som används för tillverkning av lådor och pipor. Samarbetet har pågått i hela 15 år.

 

Vapnen tillverkas av specialstål som produceras på Kontinos samarbetsfabrik i Europa enligt Sakos specifikationer. Detta garanterar oslagbara mekaniska egenskaper och smidig tillverkning. Kontino ansvarar för råmaterialets kvalitet och hjälper Sako med expertis kring stålmetallurgi och diverse mekaniska faktorer och kommersiella succéfaktorer. ”Kontinos kompetens är viktig för oss eftersom de klarar av att bedöma och säkerställa fabrikens leveransförmåga och råmaterialets kvalitet. Vi får väldigt kompetent hjälp av dem. Vid behov åker vi tillsammans med Matti Palovaara och Jari Aalto från Kontino till stålfabriken för att kontrollera kvaliteten och samarbetet”, beskriver Pitkänen samarbetet.

 

Utöver leverans av kvalitetsgodkänt stål lagrar Kontino stålet, sågar till rätt längd och levererar till Sako i rätt tid. Det är väldigt viktigt att leveranskedjan fungerar effektivt. Leveranserna ska ske snabbt, råmaterialet ska vara välförpackat och det ska vara framme på Sakos fabrik i tid. Även exakta mått är en central faktor.

 

”Det jag uppskattar hos vårt samarbete är Kontinos proaktiva attityd, passion och uppriktighet och den öppna och snabba kommunikationen när det uppstår problem. Samarbetet med Kontinos personal fungerar riktigt bra. De löser problem smidigt så vi kommer snabbt i mål.”

Kontino

tfn +358 20 7650 200